Xenotransplantatie


logo.jpg (7231 bytes)

Google

 

1. Xenotransplantatie. De geschiedenis


door Johan van Dongen

In de afgelopen tientallen jaren heeft de orgaantransplantatie bij de mens alsook proefondervindelijk bij dieren, met name bij de aap en het varken, een publiciteit gekregen zoals in de historie van de medische wetenschap in de eeuw daarvoor nog niet was gesignaleerd. Zo werd in 1968 de eerste harttransplantatie met luid trompetgeschal door pers, radio en televisie gevolgd als ware het de herschepping van de mens.

De Zuid Afrikaanse hartchirurg Chris Barnard, die deze eerste harttransplantatie uitvoerde op de mens, werd in een klap wereldberoemd en een televisie persoonlijkheid van de eerste orde. Maar het buitensporig optimisme sloeg weldra om in bittere kritiek. Patiënten die in de beginperiode een orgaantransplantatie ontvingen stierven aan allerlei infecties of aan de transplantaatafstoting zelf. Het was duidelijk dat de medische wetenschap een sprong in het diepe had gemaakt. Het vertrouwen van het grote publiek in de medische wetenschap en in artsen werd destijds ernstig aangetast. Men noemde het toen "een ongelukkige situatie die het gevolg was van pure en wijdverbreide onwetendheid bij artsen, omtrent de gevaren, de achtergrond, de toenmalige stand van zaken en de toekomstmogelijkheden van de orgaantransplantatie". Deze uitspraak uit 1970 van Roy Calne, een zeer beroemd chirurg van de universiteit van Cambridge, geld eigenlijk nog steeds zo zal blijken.

Criminele medici
Heden ten dage lijkt de orgaantransplantatie een ingeburgerd begrip. Niets is echter minder waar. Afstotingsproblemen en levensbedreigende medicijnen, die soms ook levenslang moeten worden geslikt, eisen nog steeds een zware tol. Daarnaast is ook het verkrijgen van de benodigde donororganen een groot probleem. Chirurgen deinsden er bijvoorbeeld in de zeventiger en tachtiger jaren dan ook niet voor terug om elk orgaan dat maar enigszins geschikt was voor transplantatie ook daadwerkelijk te transplanteren.
In sommige landen zoals Brazilië, China, India en Rusland verkopen ouders met het grootste gemak de nieren van hun kinderen. In enkele landen, waaronder Brazilië, vormt zelfs orgaanroof bij straatkinderen een toenemend probleem. Kinderen die even later met een litteken worden teruggevonden in obscure steegjes of stadsparken. Of dood.
In Rusland en China worden zelfs criminelen op bestelling terechtgesteld waarna ze worden ontdaan van al hun transplantabele organen. Blijkbaar gelden daar voor medici hele andere normen en waarden. En deze artsen deden deze lugubere handelwijze vaak met de wetenschap dat het orgaan ernstig besmet was of kon zijn met virussen, schimmels of bacteriën.

De prijs die voor onze ongebreidelde nieuwsgierigheid, geldingsdrang en soms ook geldzucht van wetenschappers en farmaceuten, betaald moest worden is dus soms ongekend hoog. Zeker in die beginfase, toen het transplanteren van organen duizenden dode patiënten opleverde. Zij overleden bij bosjes als gevolg van dodelijke medicijnen, straling en in dieren vervaardigde preparaten tegen afstoting. Of erger nog, ze stierven als proefondervindelijke mensrat.

De dood getransplanteerd
En alle geleerden deden dit met voorkennis van de gevaren want, zo verscheen er reeds in 1969 een publicatie in de chirurgische annalen van dokter T.C. Moore over de enorme gevaren bij het transplanteren van organen. Ook de geleerden M. Ho (1975) en R.F. Betts (1977) deden een duit in het zakje door te wijzen op allerlei virus-, schimmel- en bacteriële besmettingen.

Ondanks alle waarschuwingen zullen over de gehele wereld verspreid wetenschappers onderzoek blijven verrichten dat hen fascineert, ongeacht de morele bedenkingen die ertegen te maken zijn. Volleren op de rand van een vulkaan lijkt het soms. En juist het enorme tekort aan donororganen zorgt ervoor dat deze vulkaan tot ontploffing komt. Onder het mom van "wij moeten de patiënten op allermogelijke manieren bijstaan" dreigt het tekort nu opgevuld te worden met varkensnieren. Wie dus op een wachtlijst staat voor een lever-, hart- of niertransplantatie, loopt dus de kans dat plotseling zijn arts bij hem of haar op de stoep of aan het bed staat met een varkenslever. Want volgens de artsen zijn varkens schone beesten en er is, voor zover zij weten, nog nooit bij die vrolijke knorpotten aids geconstateerd. Maar dat is volgens mij een ernstige misvatting. Xenotransplantatie zal uiteindelijk vergelijkbaar blijken te zijn met een infectueus Tsjernobyl.

Een Nederlands voorbeeld

Orgaandonor
Toch hoeven we niet alleen met een beschuldigende vinger naar andere landen te wijzen.
Zo ken ikzelf het waargebeurde verhaal van een vijftienjarige jongen die in een sloot was gevallen bij het zoeken naar vogeleieren. De jongen kreeg een hoeveelheid smerig water in de longen en dreigde te verdrinken. Uiteindelijk slaagde hij erin om aan wal te komen. Hij werd naar een ziekenhuis in Groningen vervoerd en daar werd vastgesteld dat hij totaal verward was en veel vocht in de longen had binnengekregen. Direct werd de jongen onder narcose gebracht en even later volgestopt met antibiotica en corticosteroïden -ontstekingsremmers-. Na een zwaar gevecht overleed de jongen en na het ontfutselen van toestemming van de ouders werden beide nieren beschikbaar gesteld voor transplantatie.

De mannelijke nierontvanger
Een vijfentwintig jarige jongeman die aan een ernstige nierziekte leed was de ongelukkige ontvanger van de rechter vijftienjarige jongensnier, zo bleek later. De man leed aan een ernstige vorm van glomerulonephritis, ook wel de ziekte van Bright genoemd en een ontsteking is van de bloedvatenkluwtjes in de nierschors. Deze patiënt had tevens een ernstige verhoogde bloeddruk. Hij werd voor deze aandoening veertig maanden lang gespoeld aan de dialyse apparatuur vooraleer er een orgaan ter beschikking kwam.

Na een aantal dagen echter bleek dat het water dat de vijftienjarige jongen in zijn longen had gekregen ernstig was verontreinigd. Beide donornieren waren dus ernstig met micro-organismen besmet. Zonder enig vooronderzoek naar deze gevaren, bleek de getransplanteerde nier uiteindelijk op de zestiende dag dodelijk voor de mannelijke patiënt omdat deze een sterk verzwakt immuunapparaat had door zijn ziekte en… de weerstandsverlagende medicijnen ook wel cytostatica genoemd. Een ernstig bijkomend detail is dat de ontvanger van de jongensnier reeds eerder een nier had gekregen die tien dagen na transplantatie acuut tot afstoting leidde.

De vrouwelijke nierrecipiënt
De besmette linkernier van de jongen was in het lichaam van een achtenveertig jarige vrouw geplant en deze nierontvanger patiënt had men honderd en zes maanden in leven gehouden met nierspoelingen -hemodialyse- vanwege cystennieren.

Echter, drie weken na de operatie steeg de lichaamstemperatuur van de vrouw zeer plotseling tot 39.4 C. Dus, met de fatale gevolgen van de mannelijke ontvanger in het achterhoofd, werd het transplantaat ijlings verwijderd. Deze verwijdering of extirpatie werd uitgevoerd ondanks het feit dat de nier direct na de operatie goed functioneerde. En dit is natuurlijk vreemd, want een goed werkend transplantaat verwijder je toch niet? Enfin!
Evenmin was er sprake van transplantaatafstoting of infectueuze complicaties dan ook. Na sectie bleek dat de donornier ernstig was geïnfecteerd met bacteriën en een schimmel. De vrouw overleefde wonderwel de ingreep.

Het is onvoorstelbaar te noemen dat dit soort praktijken meer regel dan uitzondering was. Miljoenen mensen zijn omgekomen als gevolg van dit soort medische experimenten, want anders kan ik het niet noemen, of als gevolg van een technisch of medicatief probleem. En juist voor alle genoemde problemen denkt men nu een oplossing gevonden te hebben door het transplanteren van dierlijke organen naar de mens.

Historie van de xenotransplantatie

De eerste schreden
De wortels van de moderne orgaan- of weefseltransplantatie dateert reeds van eeuwen geleden. De wetenschap, of liever gezegd de kennis over transplantatie, is voortgekomen uit mythologische legenden en sages en is vastgelegd in vele kunstwerken.
Zo gaat het verhaal dat in de middeleeuwen door de twee heiligen Cosmas en Damianus een volledig been van een overleden donor naar een patiënt werd getransplanteerd die aan een ernstig gezwel leed. Aangezien met toen niet de beschikking had over de nu ons bekende audio visuele middelen, werd deze gebeurtenis vastgelegd middels een schilderij. Een schilderij dat eerst werd toegeschreven aan Girolama da Cremona (± 1464) en ergens tussen 428-1506 aan Mantegna. Een schilderij dat tot op de dag van vandaag tot de verbeelding spreekt.
En voor de goede orde werd de gebeurtenis eveneens vastgelegd door de kunstenaar Donatello (±1386-1466)
Weliswaar spreken we hier niet over een xenotransplantatie, maar een saillant detail is wel dat het hier om een blanke patiënt ging die het been ontving van een donkerkleurige donor.

Een eeuw later beschreef de fameuze Italiaanse chirurg Gaspare Tagliacozzi (1545-1599) een succesvolle operatie waarin hij een stuk huid van de voorarm naar de neus van een man transplanteerde. De patiënt bleek een ernstig neusletsel te hebben als gevolg van een geslachtsziekte. De techniek die hij gebruikte was op niets minder gebaseerd dan op de beroemde rollen van Sushruta Samhita daterend van ± 450 voor Christus. In deze rollen werd gewag gemaakt van een technische beschrijving van een plastische chirurgische methode die door een Indische chirurg was aangewend. Vooral het transplanteren van huid was toen, en nu nog, een bittere noodzaak.
Zweren, verbranding, ziektes en ondervoeding leiden aan de lopende band tot ernstige huid defecten of open wonden. Echter de kennis neemt toe. En iedereen experimenteerde er rond 1900 op menselijke en dierlijke proefkonijnen op los dat het een lieve lust was. Voornamelijk gevangenen, negers, kinderen in weeshuizen en geestelijk gehandicapte kinderen werden het slachtoffer.

De eerste niertransplantaties
Toen onderzoekers op deze gruwelijke wijze hun handvaardigheid hadden opgekrikt, transplanteerden ze begin 1900 de eerste varkensnier naar de mens. Hoewel men uitgebreid geëxperimenteerd had bleek de transplantatie niet erg succesvol. Dat zal overigens geen verwondering wekken. De betreffende patiënt overleed vrijwel onmiddellijk. Aan een griep naar men later zei! En nog even later, in 1902 om precies te zijn, probeerde de chirurg Ullmann zijn nieuwe techniek en…., wellicht zal enigszins verbazen, maar hij transplanteerde een varkensnier naar de elleboog van een vrouw. Ziet u het al voor zich beste lezer, een uit haar elleboog plassende vrouw? Vier jaar later presteerde dokter Jaboulay het om een geitennier en een varkensnier naar twee vrouwen te transplanteren en in 1910 volgde de eerste getransplanteerde apennier naar de mens gevolgd door een techniek van de chirurg H. Neuhof die hetzelfde deed maar hiervoor nieren van lammeren gebruikte. Aan deze werkelijk futuristische transplantatiepogingen kwam een einde toen Carrel en Guthrie hun magistrale techniek ontwikkelden met een harttransplantatie in de nek van een hond.

De eerste harttransplantatie
Uiteraard heeft men ook in de eerste decennia na 1900 pogingen gewaagd om harten te transplanteren. Echter door de absentie van onder andere de hartlong machine, een apparaat dat de werking van het hart en de longen tijdelijk overneemt, faalden deze pogingen jammerlijk. Toch is het vooral op basis van deze techniek waarop de eerste orgaantransplantaties op proefdieren zijn verricht. In 1961 werd de techniek van Carrel en Guthrie voor de harttransplantatie geperfectioneerd door Shumway en Lower en dit eveneens in de hond. Uiteindelijk is deze techniek door Chris Barnard in het "Groote Schuurziekenhuis" te Kaapstad gebruikt voor "zijn éérste" op de mens! In de hype die toen losbarstte gingen voor en tegenstanders elkaar letterlijk en figuurlijk te lijf toen de patiënt kort na de overigens geslaagde operatie overleed. Er is dus nog weinig veranderd, want nog steeds overlijden veel patiënten binnen vijf jaar en ontvangen sommige patiënten zelfs drie of meerdere keren een nieuwe nier. En de grootste oorzaak van het falen waren vooral de virale-, schimmel- en/of bacteriële infecties en de vele kwaadaardige vormen van kanker die veelal door medicijnen worden veroorzaakt. Aandoeningen waartegen geen enkel antibiotisch kruid is opgewassen.

De eerste longtransplantatie
Toen J.D. Hardy in 1963 zijn eerste longtransplantatie beschreef, volgde er een storm van protest in zowel de media alsook bij vakgenoten. De long was in die tijd namelijk een buitengewoon moeilijk te transplanteren orgaan. Het orgaan is vooral sterker onderhevig aan afstoting. Toch werd besloten om bij een 58-jarige man, die aan een longcarcinoom leed, de eerste poging te wagen. Na een werkelijk rampzalige postoperatieve behandeling overleed de man achttien dagen na de operatie. Als je de normen en waarden uit die tijd buiten beschouwing laat, dan kun je nu niet anders zeggen dan dat patiënten als proefdieren werden gebruikt. Nog steeds is het transplanteren van een long een hachelijke onderneming.

De eerste levertransplantatie
Frappant is te noemen dat ook in 1963 de eerste levertransplantatie werd uitgevoerd. Het was met name de onderzoeker T.E. Starzl die in dat jaar uitgebreid gefêteerd werd in de Daily Telegraph die bekend maakte dat de heer G.K. tenminste nog één jaar heeft geleefd. Datzelfde overkwam ook mevrouw Winnifred Smith, die indien ze geen lever had ontvangen binnen enkele weken zou zijn overleden. Maar zij heeft iets meer dan een jaar voor haar man en vijf kinderen kunnen zorgen toen de afstoting haar fataal werd.

De eerste beenmergtransplantatie
Toen G. Mathé in 1958 met een revolutionaire techniek beenmergtransplantaties uitvoerde dacht men hiermee het ei van Colombus te hebben gevonden. En inderdaad beenmerg transplantaties worden op dit moment aan de lopende band uitgevoerd. Het gaat zelfs zo goed dat men in 1995 gemeend heeft het beenmerg van een baviaan te transplanteren naar de 38-jarige aids-patiënt Jeff Getty die, door de hernieuwde aanmaak van T-cellen, zijn afweer kon versterken. De artsen benadrukten dat Getty niet door deze xenotransplantatie kon genezen en dat hij HIV-geïnfecteerde blijft. In theorie zou hij beter bestand zijn tegen de aan aids-gerelateerde infectieziekten. Met het oog op mogelijke xenotransplantaties in de toekomst heeft men menselijke genen overgebracht naar muizen, koeien, varkens, schapen en apen. De shotgun experimenten van het eerste uur nemen hiermee wederom een aanvang.

Transplantatie technieken
Xenotransplantatie komt voort uit het woord xenos of in dit geval xenobiotisch, hetgeen lichaamsvreemd betekent. Erg moeilijk allemaal, maar er wordt gewoon bedoeld dat een chirurg het hart van een varken of aap in een mens transplanteert. Of, zoals in de wetenschap voor harttransplantatie onderzoek meestal gebruikelijk is, voornamelijk tussen de cavia en de rat. De harttransplantatietechniek is op twee manieren uit te voeren. Zo kennen we het orthotope model, op de oorspronkelijke plaats in de borstkas, en het heterotope model -Gr. Heteros topos- dat is op een andere plaats bijvoorbeeld in de buikholte of in de nek. Uiteraard zijn er vele andere weefselsoort combinaties mogelijk maar dat voert in deze context te ver.

Orthotope harttransplantatie model
Met de orthotope techniek worden de respectievelijke bloedvaten geanastomoseerd, aangehecht, aan de corresponderende bloedvaten, dat wil zeggen dat de rechterboezem van het hart aan de grote onderste holle ader oftewel de vena cava inferior wordt gehecht en de linker boezem of atrium aan de longslagader, de arteria pulmonalis. De uitgaande slagader van de linker hartkamer wordt vervolgens aan de grote lichaamsslagader of aorta gehecht.

Heterotope transplantatie
Bij deze techniek kan men voor verschillende variaties kiezen die afhankelijk zijn van het soort onderzoek dat moet worden verricht. Zo wordt het hart dat in de nek wordt getransplanteerd voornamelijk gebruikt vanwege zijn bereikbaarheid voor het injecteren van stoffen of het tappen van bloed. Ook kan men gemakkelijker een elektrocardiogram, hartfilmpje, maken om de werking van die stoffen te testen. Andere plaatsen die voor transplantatie in aanmerking komen zijn aanhechtingen aan de leverpoortader, vena porta, en aan de grote buikslagader en holle ader die respectievelijk de abdominale aorta en vena cava worden genoemd.
Voor wat betreft de niertransplantatie kan men kiezen voor verschillende locaties echter voor een functioneel orgaan dient de transplantatie altijd in de buurt van de blaas te worden gesitueerd vanwege de aanhechting van de urinebuis, de urethra, in de blaas. In feite geldt voor de levertransplantatie hetzelfde. Hier dient men rekening te houden met de afvoer van de gal, hoewel het orgaan zowel heterotoop als orthotoop kan worden getransplanteerd.

Referenties:

Dongen van J.J. (1997) Pleidooi voor de aap. De waarheid achter AIDS en andere virusinfecties. E-Boek www.fonteine.com

Dongen van J.J. (2002) AIDS de grootste misdaad in de medische geschiedenis.
E-Boek www.fonteine.com


 

 

Themas
Naar het hoofdmenu

Online Bioscoop
Online TV programma's

8 voedingsleugens
Acne
Acupunctuur
Acrylamide
Adhd
Aging - ouder worden
Afslanken & dieet
Afvallen
Afvallen 2
Alcohol en baby
Alcohol - serialkiller
Allergie
Als
Aluminium
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Amandelen knippen
Angina Pectoris
Anti Bakker Dieet
Antibiotica

Antikanker dieet
Antikwak terreur
Antikwakvereniging
Anti-oxydanten
Anuskramp
AOW drama 2015
Aromatherapie boek
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astaxanthine
Astma
Autisme
Autisme en BMR
Atkins dieet
Ayurveda
B12 tekort
B17 en kanker
Bakken & braden
Banaan
Baarmoederhalskanker
Baarmoederhals Vaccin
Baby & Zwangerschap
Babyzwemmen
Baclofenpomp
Basisregels voeding
Benzyl alcohol
Becel pro activ
Bekkeninstabiliteit
Bessen en kanker
Betaalbaar biologisch
Betacaroteen
Betekenis van ziekte
Beter slapen

Big pharma
Bijholteontsteking
Bijwerkingen melden
Bio-fotonen therapie
Biologische voeding
Biomateriaal + kanker
Bisphenol A
Blaasontsteking
Bloedgroep & voeding
Bloedtest 1
Bloedtest 2
Bloedtest 3
Boeken gezondheid
Boekpassages
Boerderijwinkels
Body Stress Release
Books 2 read
Borstimplantaten (silic)

Borstkanker
Borstvoeding
Brandend maagzuur
Brandwonden
Broccoli
Bronwater top25
Brood nadelen
Budwig papje
Caffeïnevrije koffie
Candida
Candida dieet
Carob = chocolade ?
Cellulaire gezondheid
Cellulaire immunotherapie
Chemicaliën
Chemicaliën in voeding
Chemotherapie
Chips
Chocolade
Chocolade (puur)
Cholesterol
Cholesterol mythe
Cholesterol en overgang
Chlorella
CLA
Co-enzym Q10
Codex Alimentarius
Coeliakie
Cola
Cold Fx
Combinaties
Consumeren
Corus luchtvervuiling

Crohn
Colloidaal zilver
Columbus ei
Constipatie
Cosmetica
Cranio Sacraal
Crestor waarschuwing
Cynatine FLX
Daglichtlampen
Darmflora analyse
Darmkanker
Darmklachten
Darmreiniging
Darmvervuiling
Darm & diabetes
Darmen
David Wolfe
DCA tegen kanker
De lekkende vetcel
Deodorant
De Pil en kanker
Depressie
De calcium paradox
De China Studie

De ziekte ME
Diabetes
Diabetes/buikvet dieet
Diepvriesgroente
Dierenleed
Dierlijke eiwitten
Doodmoe ?
Dotteren
Dr Ryke Geerd Hamer
Duchenne spierdystrofie
Dyspraxie
Eczeem
Edelstenen
Eed van Hippocrates
Ei - codering
Ei hoort er wel bij
Eiwit (overdosis)
Eierstokkanker
Elektroallergie
Em-X
Emigreren ?
Emotie & gezondheid
Energetische Geneesk
Energie reep
Enzymen
E211
E621 - Vetsin
E nummers
EU dictatuur
EU info
EU ziekenfondskaart
Even bij stilstaan
Farmacie
Fastfood
Fatale vetten
Fijnstof
Foliumzuur (Vit B9)
Formaldehyde
Fouten van huisartsen
Fluor
Fluor & tandpasta
Framboos
Frituren
Fructose
Fructose intolerantie
Fructosestroop
Fybromyalgie
Fytinezuur
Galstenen
Gamma-linoleenzuur
Ganzenlever
Gardasil Vaccin
Gebit
Gebit en voeding
Gebitsproblemen
Gebitsontstekingen
GLA deel 2
Gedragsprobleem
Geharde oliën
Gehydrolyseerd eiwit
Geitenmelk
Genotrim
Gentech voedsel
Germanium
Gezond én lekker
Gezonde salades
Gezichtsmaskers
Gezond afslanken
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde dieet tips
Gezonde recepten
Gezonde vakanties
Gezonde vetten
Gezondheid huisdieren
Ghee - geklaarde boter
Ghreline
Giftige kronen/bruggen
Global warming ?
Glucosamine
Glutenallergie test
Gluten & diabetes
Gluten intolerantie
Gluten/lectines & darm
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Goji bessen
Grapefruit
Gratis energie
Gratis videos
Gratis boeken
Groeihormoon IGF-1
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Griep vaccins
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hard werken
Hart
Hartstilstand & sport
Hayberrie
Heksenjacht 2008
Heksenjacht - vervolg
Hekserij
Hoge bloeddruk
Honing
Hoodia cactus
Hoofdluis
Hooggevoeligheid
Hoogspanningsmasten
Hooikoorts
Huidproblemen
Huisarts tips
IJzerstapeling
IJzertekort
Ik ben zo moe
Immuun & vermoeidheid
Industrie geheimen
Industrie junkies
Industrie top 15
Inkoopgids
Jaap's column
Kaakontstekingen
Kanker
Kanker = Candida ?
Kanker en suiker
Kankerwerend voedsel
Kava Kava
Keelontsteking
Keerzijde vd FDA

Kefir
Keuringsdienst TV
Kiemgroenten
Klysma
Koffiemelkpoeder
Koffievervangers
Koffie & caffeïne
Kokosolie
Koolhydraten
Komboecha
Koper

Kruiden & operaties
Kruiden handboek
Kruidenthee
Kunstm. zoetstof
Kwakzalverij
Kwik in amalgaam
Lactose intolerantie
Langer leven
Laserprinters
Latex allergie
Laurinezuur
LDL oxidatie
Leesvoer
Lekkende darm
Lekker eten syndroom
Letselschade

Levend voedsel 1
Levend voedsel 2
Lever
Lever en darmen
Levertraan
Lichaamsverzorging
Licht en gezondheid
Lichttherapie
Light produkten ?
Lijnzaadolie
Looizuur
Lowcarb Dieet
Low Int. Laser Therapy
Luteïne

Lyme
Lyme epidemie
Maagkanker
Maagzuur(remmers)
Made in (toxic) China
Magneetveld th.
Maca
Maculadegeneratie
Magnetron
Magnesium tekort
Manuele therapie E.S.
Maretak en kanker

Margarine
Massage

McDonald
MCS
Medische missers
Medische privacy
Medische toppers
Melk sprookje
Melk en tarwe
Mens = wateraap?

ME (CVS)
ME en CGT
Mentale gezondheid
Migraine
Milieuverontreiniging
Mondkanker
Monsanto
Morgellons vezelziekte
Msra bacterie

MRSA & varkens
MSG
Multiple sclerose

Multi vervuilers
Multivitamines
Muziek en gezondheid
Mycoplasma bacterie
Nachtwerk
Nadelen van brood
Natuurfoto dvd 1
Natuurlijke pijnstillers
Natuurlijke vitamines
Natuurlijk voedsel
Natuurzwembaden
Nederland Bedelland
Neotame
Neurofeedback
Neusholtes
Neuskannetje
Nierstenen
Nierstenen en voeding
Nikkel allergie

NLP
Noten
Nutrigenomics
Nuttige links
Nuttige tips
Ogen
Olijfolie
Olijfolie 2
Olie slurpen
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 3 olie uit algen
Omega 6

Omega brood
Oneliners
Ongezonde scholen
Ongezonde verpakking
Onrecht vd zorgwet
Ontstekingsremmers
Onsterfelijkheid
Ontspannen
Ontstekingen/infecties
Oorkaarstherapie
Oorsuizen
Operatie + nuchter?
Oplossingen USA

Orgaandonatie
Ormus
Orthomoleculair
Osteopathie
Osteoporose
Overbevissing
Overgewicht waarom?
Palladium
Paddestoelen
Paddestoel vs ziektes
Palmolie
Papaja enzymen
Parkinson
PDD-NOS
Pecannoten
Perfluorverbindingen
Persoonlijkheidstest
Pesticiden en boeren
Pesticiden top 10
Phenylalanine
Phytochemicaliën
Pijnstillers & bloeding
Poloxamer 407

Polypharmacy
Probiotica VSL 3
Probiotica
Propolis

Prostaatkanker
Psoriasis
Psyllium vezels
Qigong
Quinoa
Quantumresponse
Radon gas

Radts therapie
Rauw eten
Reformwinkels
Regulier vs alternatief
Retinitis Pigmentosa

Reuma dieet
Rijstolie
Ritalin en ADHD
Roggebrood
Roken
Rood vlees en kanker
Rozen en pesticiden
Rugpijn tips
Rugklacht preventie
Salvestrolen
Salvestrolen deel 2
SC darm Dieet

Schijf van vijf
Schimmelaandoening
Schimmeldoders
Schone energie
Schoonmaakmiddelen
Schoon water?
Secretine
Selenium
Senioren
Shampoo en phtalaten

Silicium
Sinusitis
Sintjans Kruid
Slaapproblemen
Slaaptekort
Slowfood
Smaak maakt dik ?
Smaakversterkers
Smalle wegbree
Snapt u het nog?
Snel afvallen
Soja gezond?
Sojamelk & kids
Souls of distortion
Spelt oergraan
Spirulina Zee alg

SRG energiegenerator
Stamcellen
Statines
Statines - Lipitor
Statines II
Stemming EU verdrag
Steun Reach
Stevia
Stoelgang
Strak en gezond ?
Straling gezond ?

Stress
Stress verminderen
Suiker = gif
Suikerspiegel
Suikerziekte

Suikers & Vetten
Superalgen
Supergranenpapje
Superhoning
Superontbijt
Superpoeders
Super Smoothies
SV40 virus in vaccin
Talkpoeder en kanker
Tandarts verdoving
Tandvlees & het hart
Tarwegras

Tarwekiembrood
Tarwekiem olie
Teatree olie
Teff
Teflon antiaanbak pan
Thaumatine suiker
Thimerosal schandaal
Tibetaanse oefeningen
Toekomstmuziek?
Tomaat
Tongschrapen
Top10 gezonde drankjes
Top 10 tips
Toxische schimmels
Transvetzuren
Transvet produktlijst
Ukrain kankerkiller

Umts problemen
UMTS update
UWV
Vaccinaties & risico's
Vaccinatie mythe
Vage klachten
Vegetarisme
Verbod op transvet
Vermoeidheid
Vervuiling in vliegtuigen
Verzadigd vet
Vervuiling

Verzuring
Vetarm = slecht
Visolie (Omega 3)
Vitamine B12
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Vitamine K
Vleesvervangers
Vlierbes
Voedingsgiganten
Voetreflexologie
Voeding bij kanker

Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Voedselpyramide
Waarom ziek?
Walnoot
Wandelen en rennen
Water = levenskracht
Water = medicijn !
We zijn allemaal één
Whirlpools
Wiegedood
Wildernis vlees
Wolman zouten

Wormwood
Wortelkanaalbehandeling
Wortelsap
Xenical en kanker
Zeemineralen
Zeemineralen-landbouw
Zeepnoten

Zeewier & gluconutr
Zeezout
Zen Shiatsu
Zeven stappen
Ziektekostenverz.
Ziekte van Crohn dieet
Zink
Zoet maar dodelijk
Zoete aardappel
Zoetstoffen
Zomertijd afschaffen?
Zonlicht = noodzaak !
Zonnebank & kanker
Zonnebrandcreme
Zoutlampen
Zuurbalans
Zuurbranden
Zuurdesem
Zuur & Basen
Zware metalen
Zwarte bes
Zwitsers geheim


 


View My Stats