Frequente woede verhoogt het risico op hartaandoeningen

Terugkerende gevoelens van woede kunnen het risico van een persoon op het ontwikkelen van hartziekten vergroten door het vermogen van de bloedvaten om te openen te beperken, volgens een nieuwe studie ondersteund door de National Institutes of Health. De studie, gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association (JAHA), laat voor het eerst zien dat woede verband houdt met deze vasculaire stoornis – een voorbode van het soort langdurige schade dat kan leiden tot een hartaanval en beroerte.

“Op basis van observationeel onderzoek hebben we al lang vermoed dat woede een negatief effect op het hart kan hebben. Deze studie bij gezonde volwassenen helpt een echte kennislacune op te vullen en laat zien hoe dit zou kunnen gebeuren”, zegt Laurie Friedman Donze, Ph.D., psycholoog en programmamedewerker bij de Clinical Applications and Prevention Branch van de National Heart, Lung, and Blood. Institute (NHLBI), dat de studie financierde. “Het opent ook de deur voor het promoten van woedebeheersingsinterventies als een manier om mogelijk hartziekten, de belangrijkste doodsoorzaak in dit land, te helpen voorkomen.”

Hoewel een korte uitbarsting van incidentele woede normaal is en over het algemeen een goedaardige invloed op het hart heeft, is het terugkerende of frequente woede die volgens de onderzoekers aanleiding geeft tot bezorgdheid. “Als je iemand bent die de hele tijd boos wordt, heb je chronische verwondingen aan je bloedvaten”, zegt onderzoeksleider Daichi Shimbo, M.D., cardioloog aan het Columbia University Irving Medical Center in New York City. “Het zijn deze chronische verwondingen die in de loop van de tijd uiteindelijk onomkeerbare effecten op de vasculaire gezondheid kunnen veroorzaken en uiteindelijk het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten.”

Bron: National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI)

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00