Pathoblokkers, een toekomstig alternatief voor antibiotica?

Onderzoekers van de Freie Universität Berlin en Charité – Universitätsmedizin Berlin ‘defaneren’ bacteriën en maken ze onschadelijk

In de meeste gevallen zijn antibiotica een betrouwbare vorm van bescherming tegen bacteriële infecties. Sinds hun introductie hebben ze miljarden mensenlevens gered. Deze bescherming wordt echter bedreigd door de resistentie van bacteriën tegen klassieke antibiotica en door hun agressieve pathogeniteit. Momenteel sterft één op de zeven bacteriële longontstekingpatiënten in Duitsland tijdens een ziekenhuisopname – ondanks het gebruik van antibiotica. Dit komt neer op ongeveer 30.000 mensen per jaar.

De doodsoorzaak in deze gevallen zijn vaak gifstoffen die door de bacteriën vrijkomen en die de cellen van de geïnfecteerde persoon aanvallen en uiteindelijk vernietigen. Antibiotica beschermen niet tegen deze bacteriële toxines. Een studie gepubliceerd in Nature Communications wekt nu hoop op nieuwe behandelingsopties.

Onderzoekers van de Freie Universität Berlin en Charité – Universitätsmedizin Berlin zijn erin geslaagd moleculen te ontwikkelen die bescherming bieden tegen de meest voorkomende ziekteverwekkers die longontsteking veroorzaken. Ze noemen deze moleculen ‘pathoblokkers’. De nieuwe stoffen doden de bacteriën niet, maar schakelen in plaats daarvan de gifstoffen uit die ze produceren. Normaal gesproken vallen deze gifstoffen het celmembraan van menselijke cellen aan tijdens een infectie, waarbij ze kleine gaatjes erin prikken, waardoor de cellen worden gedood.

“We hebben moleculen geïdentificeerd die bacteriële toxines zelfs bij lage concentraties inactiveren, waardoor ze onschadelijk worden. Door deze verbindingen toe te passen konden we laten zien dat het haalbaar moet zijn om menselijke longcellen volledig te beschermen”, zegt Jörg Rademann, hoogleraar farmaceutische en medicinale chemie aan de Freie Universität Berlin en directeur van het onderzoeksproject. In hun artikel, onlangs gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature Communications, heeft de groep van Rademann aangetoond dat de nieuwe pathoblokkers de bacteriële toxines zodanig modificeren dat ze hun agressieve toxiciteit verliezen. De onderzoekers blijven onderzoeken of dergelijke nieuwe pathoblokkers in de toekomst toepasbaar kunnen zijn voor klinisch gebruik.

Bron: Freie Universität Berlin en Charité

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00