Preventie van de ziekte van Parkinson met antioxidanten uit zeewier

Ecklonia cava, een bruin zeewier, kan mogelijk een sleutelrol spelen in de preventie van de ziekte van Parkinson. Deze ziekte is een neurodegeneratieve aandoening die wordt veroorzaakt door het verlies van neuronen die dopamine produceren, een neurotransmitter die betrokken is bij motorische controle en cognitieve functies. Door vergrijzing stijgt het aantal patiënten met Parkinson snel, en de ziekte wordt verergerd door de overmatige productie van reactieve zuurstofsoorten, wat leidt tot neuronale schade.

Belang van oxidatieve stress:

Het onderdrukken van de productie van reactieve zuurstofsoorten is cruciaal, omdat deze verbindingen schadelijk zijn voor de dopaminerge neuronen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van dopamine. Momenteel zijn er alleen symptomatische behandelingen beschikbaar, waardoor de ontwikkeling van nieuwe behandelingsmethoden en preventieve maatregelen noodzakelijk is.

Onderzoek door Osaka Metropolitan University:

Onder leiding van Associate Professor Akiko Kojima-Yuasa van de Graduate School of Human Life and Ecology van Osaka Metropolitan University, heeft een onderzoeksgroep de fysiologische effecten van polyfenolen uit Ecklonia cava onderzocht. Deze antioxidanten uit zeewier hebben potentieel in de preventie van de ziekte van Parkinson.

Experimentele bevindingen:

In het onderzoek werden twee soorten motorische functietests uitgevoerd op muizen die als model voor Parkinson’s dienden. Deze muizen kregen gedurende een week dagelijks antioxidanten toegediend en vervolgens werd rotenon toegediend. De resultaten toonden aan dat de motorische functies, die door rotenon waren aangetast, herstelden. Bovendien was er een verbetering van de intestinale motoriek en de structuur van de darmmucosa, het weefsel dat de dikke darm bedekt.

Biochemische experimenten:

Celonderzoeken met Parkinson-modellen toonden aan dat de antioxidanten uit Ecklonia cava biochemisch een preventief effect hebben. De resultaten toonden aan dat de antioxidanten de AMPK-enzymen (adenosinemonofosfaat-geactiveerde proteïnekinase) activeren, een intracellulaire energiemeter, en de productie van reactieve zuurstofsoorten, die tot neuronale celdood leiden, remmen.

Conclusies en vooruitzichten:

Professor Kojima-Yuasa concludeert dat deze studie suggereert dat antioxidanten uit Ecklonia cava neuronale schade kunnen verminderen door AMPK-activatie en het remmen van de intracellulaire productie van reactieve zuurstofsoorten. Er wordt gehoopt dat Ecklonia cava een effectief ingrediënt zal zijn in de preventie van de ziekte van Parkinson.

Toekomstig onderzoek:

Verdere studies zijn nodig om de exacte mechanismen en mogelijke klinische toepassingen van Ecklonia cava in de strijd tegen Parkinson’s beter te begrijpen. Dit biedt hoop voor de ontwikkeling van nieuwe, preventieve behandelingen voor deze slopende ziekte.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00