Onderzoekers ontdekken genetische oorzaak van verstandelijke beperking bij tienduizenden mensen

Onderzoekers van de Icahn School of Medicine op de berg Sinaï en anderen hebben een neurologische ontwikkelingsstoornis geïdentificeerd, veroorzaakt door mutaties in een enkel gen, die tienduizenden mensen wereldwijd treft. Het werk werd uitgevoerd in samenwerking met collega’s van de Universiteit van Bristol, VK; KU Leuven, België; en de NIHR BioResource, momenteel gevestigd aan de Universiteit van Cambridge, VK. De bevindingen zullen de klinische diagnostische diensten voor patiënten met neurologische ontwikkelingsstoornissen verbeteren.

Door middel van rigoureuze genetische analyse ontdekten de onderzoekers dat mutaties in een klein niet-coderend gen genaamd RNU4-2 een verzameling ontwikkelingssymptomen veroorzaken die niet eerder aan een specifieke genetische aandoening waren gekoppeld. Niet-coderende genen zijn delen van DNA die geen eiwitten produceren. De onderzoekers gebruikten sequencinggegevens van het hele genoom in de National Genomic Research Library van het Verenigd Koninkrijk om de last van zeldzame genetische varianten in 41.132 niet-coderende genen te vergelijken tussen 5.529 niet-gerelateerde gevallen met een verstandelijke beperking en 46.401 niet-gerelateerde controles.

De ontdekking is significant, omdat het een van de meest voorkomende genetische oorzaken van dergelijke aandoeningen met één gen vertegenwoordigt, die na het Rett-syndroom op de tweede plaats komt onder patiënten waarvan de sequentie is bepaald door de Genomic Medicine Service van het Verenigd Koninkrijk. Deze mutaties zijn met name doorgaans spontaan en niet erfelijk, wat belangrijke inzichten oplevert in de aard van de aandoening.

“We hebben een grote genetische associatieanalyse uitgevoerd om zeldzame varianten in niet-coderende genen te identificeren die mogelijk verantwoordelijk zijn voor neurologische ontwikkelingsstoornissen”, zegt de eerste auteur van het onderzoek, Daniel Greene, PhD, universitair docent genetica en genomicswetenschappen aan de Icahn Mount Sinai en een bezoeker. aan de Universiteit van Cambridge. “Tegenwoordig is het uitzonderlijk ongebruikelijk om één enkel gen te vinden dat genetische varianten herbergt die verantwoordelijk zijn voor tienduizenden patiënten met een zeldzame ziekte. Onze ontdekking is jarenlang aan onderzoekers ontgaan vanwege verschillende sequencing- en analytische uitdagingen.”

Ruim 99 procent van de genen waarvan bekend is dat ze mutaties herbergen die neurologische ontwikkelingsstoornissen veroorzaken, coderen voor eiwitten. De onderzoekers veronderstelden dat niet-coderende genen, die geen eiwitten produceren, ook mutaties zouden kunnen herbergen die tot een verstandelijke beperking kunnen leiden. Neurologische ontwikkelingsstoornissen, die vaak vóór de basisschool verschijnen, brengen ontwikkelingsachterstanden met zich mee die het persoonlijk, sociaal, academisch of beroepsmatig functioneren beïnvloeden. Een verstandelijke beperking omvat specifiek significante beperkingen in het intellectueel functioneren (bijvoorbeeld leren, redeneren, probleemoplossing) en adaptief gedrag (bijvoorbeeld sociale en praktische vaardigheden).

Bron: Icahn School of Medicine at Mount Sinai

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00