Zogenaamd slecht cholesterol- low density lipoproteine ofwel LDL, is niet zo slecht als men denkt, blijkt uit onderzoek van de Texas A&M universiteit. Dit werpt nieuw licht op de discussie over cholesterol, vooral bij volwassenen die aan beweging doen.
Steve Riechman is onderzoeker van de afdeling Gezondheid en Kinesiologie.Volgens hem wijst het onderzoek uit dat LDL lang niet zo slecht is als tot nu toe is aangenomen en dat een andere houding ten opzichte van dit onderwerp noodzakelijk is. Zijn werk is, met behulp van collega’s van de universiteit van Pittsburgh, de Kent State universiteit, het John Hopkins Weight Management Center en de Northern Ontario School of Medicine, gepubliceerd in de Journal of Gerontology.
Riechman onderzocht samen met collega’s 52 volwassenen in de leeftijd van 60 tot 69 jaar die gezond waren maar niet actief, en waarvan geen van hen een sportprogramma volgde. Het onderzoek toonde aan dat na vrij krachtige workouts de deelnemers die het meeste aan spiermassa hadden gewonnen ook het hoogste niveau aan LDL (slecht cholesterol) haddden. “Een onverwacht en verrassend resultaat. Het maakt duidelijk dat je een bepaalde hoeveelheid LDL nodig hebt om meer spiermassa te verkrijgen. Zonder twijfel hebben we zowel LDL als HDL nodig,en bovendien dat cholesterol goed is. Je kunt niet zonder problemen zomaar alle ‘slechte’ cholesterol uit je lichaam wegnemen.”
Cholesterol zit in ieder menselijk lichaam. Het is een type vet rond het lichaam. Het totale cholesterolniveau van de mens bestaat uit LDL (low-density lipoprotein) en HDL (high-density lipoprotein) cholesterol. LDLwordt bijna altijd als het ‘slechte’ cholesterol gezien omdat het zich vaak hecht aan aderwanden, waardoor de bloedstroom langzamer gaat wat vaak leidt tot hartziektes en hartaanvallen. HDL, vaak “goed cholesterol” genoemd, draagt meestal bij aan het weghalen van cholesterol van de aderen.. “Maar hier gaan mensen wel eens de fout in”, zegt Riechman.
“LDL is heel nuttig. Het fungeert als een waarschuwingsteken date r iets aan de hand is en het maakt het lichaam attent op deze waarschuwingstekens. Het doet zijn werk dus zoals het zou moeten. “Mensen zeggen vaak, ‘Ik wil van al mijn slechte (LDL) cholesterol af.’ Maar als je dat zou doen zou je sterven,” legt de Texas A&M hoogleraar uit. “Iedereen heeft een zekere mate van zowel LDL als HDL nodig in zijn lichaam. We moeten eens af van het idee dat LDL slecht is – we hebben het allemaal nodig, en we hebben er allemaal baat bij wanneer het zijn werk goed doet.”
Volgens de American Heart Association hebben ongeveer 36 miljoen volwassenen in Amerika een te hoog cholesterolniveau.
“Ons weefsel heeft cholesterol nodig, en LDL levert het,” zegt hij. “HDL, het goede cholesterol, doet de schoonmaak na de reparatie. En hoe meer LDL je in je bloed hebt, hoe beter je in staat bent om spieren op te bouwen bij een krachttraining.”
Volgens Riechman kan het onderzoek van dienst zijn bij sarcopenia, ofwel spierverlies bij ouderdom. Voorgaande studies hebben aangetoond dat er ongeveer 5 procent spierverlies optreedt vanaf 40 jaar, wat zorgwekkend is aangezien spiermassa in hoge mate de fysieke kracht van de mens bepaalt. Met 60 jaar of ouder heeft ongeveer 65 procent van alle mannen en 30 procent van alle vrouwen een gemiddelde tot ernstige vorm van sarcopenia, wat neerkomt op meer dan 18 miljard dollar kosten aan gezondheidszorg in de Verenigde Staten.
“Het punt is dat LDL – het slechte cholesterol – ons er op attendeert dat er iets aan de hand is zodat wij kunnen achterhalen wat dat is,” zegt Riechman. “Het waarschuwt ons. Is roken het probleem, of gebrek aan beweging, waardoor het cholesterol te hoog is? Het speelt een hele belangrijke rol, doet waarvoor het is bedoeld, en wij moeten eens ophouden met het altijd het ‘slechte’ cholesterol te noemen want het is niet helemaal slecht.”