Onderzoekers van de universiteiten van Navarra en Las Palmas de Gran Canaria hebben aangetoond dat de inname van transvetten en verzadigde vetten het risico verhogen van het krijgen van een depressie en dat, daartegenover, olijfolie beschermt tegen deze mentale ziekte. Zij hebben dit bevestigd na een zes jarige bestudering van 12059 SUN-project vrijwilligers; de vrijwilligers hadden hun dieet, levensstijl en kwalen geanalyseerd aan het begin, tijdens en aan het eind van het project. Op deze manier bevestigden de onderzoekers dat, ondanks het feit dat aan het begin van de studie geen van de vrijwilligers last had van een depressie, aan het eind van de studie er 657 nieuwe gevallen waren ontdekt.
Van al deze gevallen bleek dat deelnemers met een verhoogde transvetten consumptie (vetten aanwezig in kunstmatige vorm in industrieel geproduceerd gebak en fast food en van nature aanwezig in bepaalde volle melk producten) “onderhevig waren aan 48% toename van het risico om een depressie te krijgen in vergelijking met deelnemers die niet deze vetten tot zich namen,“ bevestigd Almudena Sánchez-Villegas, Associate Professor of Preventive Medicine van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, de eerste schrijver van het artikel.
Daarnaast heeft de studie een dosis-reactie relatie aangetoond, “waarbij bleek, hoe meer transvetten er geconsumeerd worden, hoe groter de schadelijke effecten zij produceerden bij de vrijwilligers,“ gaf de expert aan. Bovendien, heeft het team, o.l.v. Miguel Ëngel Martínez-González, Professor of Preventive Medicine van de Universiteit of Navarra, ook de invloed geanalyseerd van meervoudig onverzadigde vetten
(overvloedig aanwezig in vis en plantaardige olie) en van olijfolie op het ontstaan van depressies.
“Sterker nog, wij ontdekten dat deze vormen van gezondere vetten, samen met olijfolie, geassocieerd worden met een lager risico op het krijgen van depressies,“ benadrukt de onderzoeker en directeur van het SUN-project. Wereldwijd zijn er 150 miljoen mensen die depressief zijn.
Dus de resultaten van dit onderzoek bevestigen de hypothese van een grotere verbreiding van deze ziekte in de noordelijke landen van Europa t.o.v. de zuidelijke landen van Europa, waar een mediterraan voedingspatroon de overhand heeft. Toch hebben de deskundigen opgemerkt dat de verbreiding van de ziekte toegenomen is in de afgelopen jaren, zodat vandaag de dag er, wereldwijd, ongeveer 150
miljoen mensen getroffen zijn. Het is de belangrijkste oorzaak van verlies van levensjaren in die landen met een gemiddeld tot hoog inkomen per hoofd.
Dit door, volgens Almudena Sánchez Villegas, “radicale veranderingen in de bronnen van vetconsumptie in Westerse voeding, waar we bepaalde nuttige vetten (meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten, aanwezig in noten, plantaardige oliën en vis) hebben vervangen door de verzadigde vetten en transvetten aanwezig in vlees, boter en andere producten zoals massa-geproduceerd
gebak en fast food.
Bovendien is het onderzoek, gepubliceerd in het online verschenen herziene tijdschrift PLoS ONE, uitgevoerd op een populatie met een lage gemiddelde inname van transvetten, gezien het feit het alleen bestaat uit 0,4% van de totale energie-inname van de vrijwilligers. “Ondanks dit, zagen we een toename van het risico van het krijgen van een depressie van bijna 50%. Uitgaande van dit,“ concludeerde Miguel A. Martínez, “leiden we af dat het belang van dit effect kenbaar moet worden gemaakt in landen als USA, waar het percentage van energie gehaald uit deze voeding rond de 2,5% is.“
Tenslotte, de analyse, geleid door de Universiteit van Navarra en de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, suggereert dat zowel depressie als hart- en vaatziekte beiden op een soortgelijke manier worden beïnvloed door een voedingswijze, en delen in hun oorsprong mogelijk gelijkwaardige mechanismen. Deze hypothese wordt verder aangeduid door tal van studies die het schadelijke effect aangeven die transvetten en verzadigde vetten hebben op het risico van het krijgen van hart- en vaatziekten.