Traagheid door teveel weten
Onderzoek van de Universiteit van Warwick heeft aangetoond dat de cognitieve traagheid en onsamenhangendheid die gepaard gaan met het ouder worden, beter verklaard kunnen worden als een symptoom van hersenen die te veel weten dan als een symptoom van hersenen die achteruitgaan.
Muziek als pijnbestrijding
Muziek kan intens plezier oproepen, soms fysiek ervaren als aangename rillingen. Hoewel het effect van muziek op plezier duidelijk is, zijn de hersenmechanismen achter muzikaal genot nog niet volledig begrepen. Het is bekend dat het opioïde systeem in de hersenen betrokken is bij plezierige ervaringen die gerelateerd zijn aan overlevingskritische gedragingen, zoals eten en seks. Deze nieuwe studie van het Turku PET Centre in Finland toont voor het eerst aan dat het luisteren naar favoriete muziek ook de opioïde receptoren in de hersenen activeert.
Nieuwe visie op zonnevlammen
Traditionele theorieën over zonnevlammen suggereren dat ze worden aangedreven door uitbarstingen van magnetische touwstructuren. Dit klassieke model verklaart veel van de grootschalige energieuitbarstingen van de zon. Deze studie richt zich echter specifiek op microvlammen en suggereert dat hun ontstekingsmechanismen verschillen van die van grotere vlammen.
De mens overleefde al eerder een verschuiving van de polen
De Homo sapiens uit de oudheid hadden mogelijk baat bij zonnebrandcrème, op maat gemaakte kleding en het gebruik van grotten tijdens de verschuiving van de magnetische noordpool boven Europa zo’n 41.000 jaar geleden, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Michigan. Deze technologieën zouden de Homo sapiens die in Europa leefden, beschermd kunnen hebben tegen schadelijke zonnestraling.
Alternatief voor mRNA vaccin
Onderzoekers van de Colorado State University hebben een contract van bijna 4,6 miljoen dollar gekregen voor de productie van een COVID-19 vaccin dat mogelijk meer bescherming biedt tegen nieuwe varianten van het virus en tegelijkertijd een alternatief biedt voor de mRNA-vaccins die momenteel op de markt zijn.
Hoe lockdowns jongeren beschadigde
Niall McCrae analyseert kritisch de beweerde geestelijke gezondheidscrisis bij jongeren en laat zien dat na jaren van alarm slaan, de gevestigde orde het welzijn van kinderen beschadigde met een covid lockdown. Bezorgdheid om de psychische gezondheid maskeert de echte agenda – controle (en de winst van Big Pharma).
De nieren beschermen ook je hersenen
Ik zat samen met Dr. Peter Rogers voor een oogopenend gesprek. Peter heeft de afgelopen maanden een diepgaand onderzoek gedaan naar de gezondheid van nieren en wat hij heeft ontdekt is niets minder dan fascinerend. Volgens Peter is de nier – en niet het hart – het meest kwetsbare orgaan in het lichaam. Hij gelooft dat de nieren en de hersenen nauw met elkaar verbonden zijn. Als je je nieren beschermt, bescherm je ook je hersenen, je cognitie en je gezondheid op de lange termijn op manieren die de meeste mensen zich niet realiseren. Peters diepgaande technische expertise (en vlijmscherpe geest) zijn de redenen waarom topklinieken op plantaardige basis hem hebben proberen te werven. In deze lezing neemt hij alles met ons door, van hoe nieren falen tot hoe voeding een rol speelt bij genezing tot hoe modern vetrijk advies veel meer kwaad dan goed doet.