Nieuwsoverzicht 21 februari

De comeback van gordelroos. De NOS meldt 90.000 mensen met gordelroos, maar de relatie met de prik wordt genoemd, uit dit onderzoek bleek een significante associatie tussen SARS-CoV-2-vaccinatie en reactivatie van het varicella zoster-virus (VZV), oftewel gordelroos. Gordelroos-reactivatie was goed voor 13,8% van alle gerapporteerde huidreacties. Dit kwam het vaakst voor bij het BNT162b2-vaccin (Pfizer-BioNTech), waarbij 17,2% van de gemelde huidreacties hieraan werd toegeschreven. SARS-CoV-2-vaccinatie kan tijdelijk het immuunsysteem beïnvloeden, waardoor het slapende varicella zoster-virus (VZV) wordt gereactiveerd en gordelroos kan veroorzaken. Dit wordt vaker gezien bij mensen met een voorgeschiedenis van VZV-infectie of een verzwakt immuunsysteem.

[ link ]

[ link ]

[ link ]

Het is nogal interessant dat coronaviruswetenschapper Ralph Baric op 25 januari 2020 aan de Amerikaanse inlichtingendienst liet weten dat hij zich zorgen maakte over een laboratoriumlek als oorzaak voor COVID-19, maar twee maanden later werkte hij aan een brief aan Lancet waarin hij de theorie over het laboratoriumlek omschreef als een samenzweringstheorie…

[ link ]

[ link ]

HHS Secretaris RF Kennedy Jr. belooft “NIETS zal buiten beschouwing blijven” in het onderzoek naar chronische ziekten. Het vaccinatieschema voor kinderen, elektromagnetische straling, glyfosaat, andere pesticiden, sterk bewerkte voedingsmiddelen, kunstmatige voedseladditieven, SSRI en andere psychiatrische drugs, PFA’s, PFOA’s, microplastics”. “Sommige van de mogelijke factoren die we zullen onderzoeken waren formeel taboe of onvoldoende onderzocht.

[ link ]

De effectiviteit van een veelgebruikt medicijn om te stoppen met roken kan volgens een onderzoek van de Universiteit van Leicester liggen aan de genen van mensen. Varenicline wordt algemeen erkend als het meest effectieve medicijn om mensen te helpen stoppen met roken, maar helaas werkt het niet voor iedereen. Onderzoekers van Leicester hebben belangrijke inzichten ontdekt in hoe het DNA van mensen van invloed is op hun reactie op het medicijn, dat binnenkort via de NHS beschikbaar zal zijn voor rokers.

[ link ]

Het immuunsysteem van kankerpatiënten is ernstig verstoord, waarbij degenen die een hoger aantal immuuncellen in hun bloed hebben een betere overlevingskans hebben, zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat gebruik maakt van een baanbrekende techniek die is ontwikkeld door onderzoekers van de UCL en het Francis Crick Institute.

[ link ]

Onderzoekers van de Universiteit van Göteborg hebben een cruciaal mechanisme ontdekt dat de weg kan vrijmaken voor innovatieve behandelingen voor de ziekte van Crohn. Hun bevindingen richten zich op het herstellen van de beschermende barrière van de darm om de progressie van de ziekte te vertragen.

[ link ]

Finse onderzoekers tonen in een nieuwe studie aan dat hypofysemacrofagen, de immuuncellen die zich in de hypofyse bevinden, helpen bij het reguleren van de hormoonbalans. Mogelijk kunnen macrofaagcellen in de toekomst worden gebruikt om endocriene stoornissen te behandelen die bijvoorbeeld tot onvruchtbaarheid kunnen leiden.

[ link ]

Last van vastzittend slijm in de keel ? Probeer dan eens laurierdrop. Laurierdrop is een typisch Nederlands dropje met een sterke en kruidige smaak, doordat het laurierblad-extract bevat. Het heeft een intense, enigszins medicinale smaak en wordt vaak gegeten als een traditionele traktatie of zelfs als een verzachtend middel bij keelpijn. Het wordt meestal gemaakt van zoethoutwortel, Arabische gom, suiker en laurierextract, wat het zijn kenmerkende smaak geeft. Laurierdrop is vaak harder dan gewone drop en heeft een lang aanhoudende smaak. Daarnaast kan bij griep/verkoudheid verse ananas helpen omdat het een enzym bevat dat slijm oplost. Bij een infectie in de keel kunnen ook gembersnoepjes helpen.

—–

In een nieuw artikel, gepubliceerd in Nature Cities, wordt opgeroepen tot actie om het verbranden van plastic voor verwarming en koken te verminderen. Dit is een veelvoorkomende maar gevaarlijke praktijk die in miljoenen huishoudens in ontwikkelingslanden opduikt bij gebrek aan traditionele energiebronnen. Onderzoekers onderzochten het energieverbruik van ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika en ontdekten dat veel landen zich geen schone brandstoffen zoals gas of elektriciteit kunnen veroorloven.

[ link ]

Een studie van de Universiteit van Southampton heeft aangetoond dat microscopische deeltjes afkomstig van bepaalde remblokken giftiger kunnen zijn dan deeltjes uit dieseluitstoot. Vooral een hogere concentratie koper in sommige remblokken blijkt schadelijk te zijn voor de longcellen van mensen. Hoewel de focus in het verleden vooral op uitlaatgassen lag, komt het merendeel van de fijnstofuitstoot tegenwoordig uit slijtage van banden, wegen en remmen. Dit probleem blijft bestaan, ook bij elektrische voertuigen, omdat zij door hun gewicht extra slijtage veroorzaken.

[ link ]

De leveringszekerheid van elektriciteit is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Het opwekken van stroom is nu voor een deel namelijk aanbodgestuurd; windturbines en zonnepanelen leveren op momenten dat het niet nodig is. Dat levert druk op ons stroomnet.

[ link ]

Tussen 2022-2024 zijn ruim 170.000(6,9%) meldingen van bijwerkingen na een vaccinatie met een van de oorspronkelijke COVID-19 vaccins verwijderd uit de openbare EMA-database. Ernstige bijwerkingen en overlijdensgevallen zijn daarbij oververtegenwoordigd.

[ link ]

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00