Nieuwsoverzicht 11 februari

Nieuw onderzoek onthult dat meditatie veranderingen teweegbrengt in diepe hersengebieden die verband houden met geheugen en emotionele regulatie. Onderzoekers gebruikten intracraniële elektro-encefalogram (EEG) opnames van diep in de hersenen en ontdekten dat meditatie leidde tot veranderingen in de activiteit in de amygdala en hippocampus, belangrijke hersengebieden die betrokken zijn bij emotionele regulatie en geheugen.

[ link ]

De geestelijke gezondheid van moeders is een prioriteit vanaf het begin van hun zwangerschap, omdat stress een biologische afdruk kan achterlaten op de ontwikkeling van de baby.

[ link ]

In een nieuwe studie, gepubliceerd in Nature Communications, stellen de onderzoekers vast dat een eiwit verantwoordelijk is voor het ontwaken van ‘slapende’ stamcellen en de vorming en hergroei van SHH medulloblastoomtumoren aanstuurt. Door dit eiwit te blokkeren en te voorkomen dat de stamcellen wakker worden, laat het onderzoek zien wat een cruciale behandelingsstrategie voor de kanker zou kunnen zijn, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde genomische benaderingen in combinatie met functionele experimenten in een preklinisch model.

[ link ]

Matige Weekend Inhaalslaap (WCS) (?4 uur) verlaagt het risico op hypertensie, vooral bij mensen met onvoldoende slaap op doordeweekse dagen. De resultaten suggereren dat slaapmanagementstrategieën met WCS kunnen helpen hypertensie te voorkomen in de algemene bevolking.

[ link ]

Elk jaar worden 13 miljoen baby’s geboren vóór de gebruikelijke 9 maanden zwangerschap. Om te begrijpen wat er met de hersenen van deze baby’s gebeurt als ze opgroeien, gebruikten we krachtige hersenscans om gedetailleerde foto’s van de hersenen te maken en vergeleken we de hersenen van kinderen die te vroeg werden geboren met die van kinderen die pas na 9 maanden werden geboren. We bestudeerden ook de ontwikkeling van deze kinderen. We ontdekten dat een deel van de hersenen dat belangrijk is voor gevoelens en emoties, zich iets anders ontwikkelt bij baby’s die te vroeg geboren worden.

[ link ]

Kunnen de bacteriën in je mond voorspellen of je risico loopt op dementie? Opkomend onderzoek suggereert dat de bacteriën die op je tong en tandvlees leven invloed kunnen hebben op hoe de hersenen werken en hoe ze veranderen naarmate we ouder worden. Dit kan weer van invloed zijn op of iemand normaal ouder wordt of dementie ontwikkelt.

[ link ]

Nieuw onderzoek van de Edith Cowan University (ECU) heeft aangetoond dat voeding het risico op zowel depressie als de ziekte van Alzheimer (AD) kan beïnvloeden. Er zijn aanwijzingen dat depressieve symptomen zowel een risicofactor zijn voor AD als een reactie op vroege geheugenproblemen.

[ link ]

[ link ]

Volgens nieuw onderzoek kunnen de bacteriën in je mond en op je tong verband houden met veranderingen in de hersenfunctie naarmate je ouder wordt.Uit het onderzoek, dat werd geleid door de Universiteit van Exeter, bleek dat bepaalde bacteriën in verband werden gebracht met een beter geheugen en aandacht, terwijl andere in verband werden gebracht met een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer.De onderzoekers identificeerden twee mogelijke manieren waarop deze bacteriën de gezondheid van de hersenen kunnen beïnvloeden. Dit zijn onder andere schadelijke bacteriën die rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomen en mogelijk schade aan de hersenen veroorzaken.

[ link ]

In de hele geschiedenis van de aarde springt het interval van 42.000 jaar geleden eruit als een opmerkelijke periode van omwenteling. Dit was een tijd die werd gekenmerkt door snelle klimaatveranderingen, wijdverbreide uitstervingen en ingrijpende veranderingen in de biosfeer. De drijvende kracht achter deze gebeurtenissen, zoals gesuggereerd in een baanbrekende studie getiteld “Een wereldwijde milieucrisis 42.000 jaar geleden”, lijkt de tijdelijke ineenstorting van het magnetische veld van de aarde te zijn, bekend als de Laschamps-excursie. Deze korte omkering van de magnetische pool en een aanzienlijke toename van de zonneactiviteit zorgden voor een cascade van milieugevolgen.

[ link ]

De visie van een koolstofvrije, net-nul maatschappij wordt vaak gekaderd rond de belofte van een overgang weg van fossiele brandstoffen. Maar wat kunnen we leren van “energietransities” uit het verleden en hoe haalbaar – of onrealistisch – deze visie eigenlijk is?

[ link ]

We weten allemaal dat slaap belangrijk is, maar de meesten van ons beseffen niet hoezeer het onze gezondheid beïnvloedt – van metabolisme en hartfunctie tot emotioneel welzijn en zelfs sociale connecties. In deze aflevering van The Dr. Hyman Show ga ik om de tafel zitten met de wereldberoemde slaapexpert Matthew Walker, PhD, om de wetenschap te ontdekken waarom slaap een van de krachtigste (en meest over het hoofd geziene) middelen is voor een lang leven. In dit fascinerende gesprek bespreken we: Waarom Dr. Walker slaap ziet als de basis van een goede gezondheid en hoe het de voordelen van voeding en lichaamsbeweging versterkt.

[ link ]

Accu’s zullen nooit genoeg energie opslaan om hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen. Ik probeerde een duidelijk antwoord te krijgen op de vraag hoe lang een batterij meegaat.  Onnodig te zeggen dat ik dat niet kon krijgen. Ze kunnen momenteel (in optimale omstandigheden) een kleine hoeveelheid energie leveren voor 2 tot 4 uur. Dit is natuurlijk niet lang genoeg als het hele elektriciteitsnet gevoed moet worden door hernieuwbare energiebronnen. Voor opslag op de langere termijn moet gepompte waterkracht worden gebruikt, waarvoor enorme pompstations moeten worden gebouwd die worden aangedreven door wind en zon. Zoals de Snowy Pumped Hydro laat zien, is pumped hydro niet alleen belachelijk duur, het is ook ongelooflijk destructief voor het milieu. Op de vraag hoeveel de batterijtechnologie is verbeterd, kon Matt Kean geen duidelijk antwoord geven.  Feit is dat de kosten voor het bouwen van voldoende batterijen om het energienetwerk op basis van hernieuwbare energie te ondersteunen onbetaalbaar zijn en nooit zullen werken.

[ link ]

Een groeiend aantal onderzoeken benadrukt de systemische aard van endometriose waarbij de pathogenetische mechanismen biologische systemen buiten de voortplantingsorganen beïnvloeden. In deze context kan de alomtegenwoordige invloed van traumatische gebeurtenissen op de menselijke gezondheid de pathogenese van endometriose beïnvloeden. Hoewel enkele studies associaties tussen traumatische gebeurtenissen en endometriose rapporteerden, is er beperkte informatie beschikbaar over verschillen tussen traumatypes en welke biologische mechanismen aan deze relaties ten grondslag liggen.

[ link ]

Wetenschappers van Columbia hebben gespecialiseerde neuronen gevonden in de hersenen van muizen die de dieren het bevel geven om te stoppen met eten. Hoewel bekend is dat veel voedingscircuits in de hersenen een rol spelen bij het controleren van voedselinname, nemen bekende neuronen in die circuits niet de uiteindelijke beslissing om te stoppen met eten.

[ link ]

Een onderzoeker van de Universiteit van Missouri heeft een nieuwe methode ontdekt om zogenaamde “voor altijd chemische stoffen” uit ons drinkwater te verwijderen. Je hebt geen organisch oplosmiddel of echt hoge temperaturen nodig zegt Xiao, een expert in het afbreken van PFAS. “Verwarm de PFAS gewoon met granulaire actieve kool, of GAC.”

[ link ]

Het drinken van ketonen verbetert de gezondheid van het hart, zo blijkt uit een nieuw kleinschalig onderzoek van de Universiteit van Portsmouth.Dit is de eerste keer dat mensen met type 2 diabetes (T2D) een drankje kregen met ketonesters – een supplement dat bedoeld is om je systeem in ketose te brengen – om het effect op het hart te controleren.

[ link ]

Wereldwijd lijden 280 miljoen mensen aan depressie. Het is bewezen dat deze psychische aandoening leidt tot veranderingen in het eetgedrag. Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Bonn (UKB), de Universiteit van Bonn en het Universitair Ziekenhuis Tübingen hebben ontdekt dat, hoewel patiënten met een depressie over het algemeen minder eetlust hebben, ze de voorkeur geven aan koolhydraatrijk voedsel. De resultaten zijn nu gepubliceerd in het tijdschrift “Psychological Medicine”.

[ link ]

Schoolverboden alleen zijn niet genoeg om negatieve effecten van telefoon- en sociaal mediagebruik aan te pakken. Eerste onderzoek in zijn soort toont aan dat restrictief schoolbeleid niet leidt tot minder telefoon- en sociaal mediagebruik in het algemeen, noch tot betere resultaten onder leerlingen

[ link ]

Groenlinks vindt kinder- en slavenarbeid prima als het maar voor electrische Chinese bussen is.

[ link ]

Het terugdringen van zwavel in de lucht kan onbedoeld de natuurlijke uitstoot van methaan uit wetlands zoals veengebieden en moerassen verhogen, zo blijkt uit een nieuwe studie. De resulterende extra uitstoot van 20-34 miljoen ton methaan per jaar uit natuurlijke wetlands zou betekenen dat de doelstellingen om de door de mens veroorzaakte uitstoot te verminderen strenger moeten zijn dan wat momenteel is vastgelegd in de Global Methane Pledge.

[ link ]

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00