Nieuwsoverzicht 22 januari

Je hoort het vaak – de mainstream media liegt. Je kunt ze niet vertrouwen. Maar het is een feit dat ze dat – in volume uitgedrukt – slechts af en toe doen. Als ze dat doen, is het alleen meestal bij het behandelen van de belangrijkste en meest invloedrijke inhoud. Misschien 5% van het volume, maar 50% van de impact. Wat zijn de verschillende manieren waarop de media de neiging hebben om te liegen, hetzij met opzet of gewoon als gevolg van de vooroordelen die ze hebben en de prikkels die ze volgen? Laten we het bespreken.

[ Link ]

Culturele eigenschappen – de informatie, overtuigingen, gedragingen, gewoonten en gebruiken die het karakter van een bevolking vormen – worden beïnvloed door conformiteit, de neiging om zich aan te passen aan anderen, of anti-conformiteit, de keuze om bewust af te wijken. Een nieuwe manier om deze dynamische wisselwerking te modelleren zou uiteindelijk kunnen helpen bij het verklaren van maatschappelijke verschijnselen zoals politieke polarisatie, culturele trends en de verspreiding van verkeerde informatie.

[ Link ]

Wetenschappers van het Gladstone Instituut en het regeneratieve geneeskundebedrijf SanBio hebben aangetoond dat een celtherapie op basis van stamcellen de normale patronen van hersenactiviteit na een beroerte kan herstellen. Terwijl de meeste behandelingen voor beroertes in de eerste uren na een beroerte moeten worden toegediend om effect te hebben, was de celtherapie bij ratten zelfs effectief wanneer deze een maand later werd toegediend.

[ Link ]

Doorbraakmodel van MSU-onderzoeker werpt licht op zonnestormen en ruimteweer. Thomas Do, een astronomiestudent aan de Michigan State University, heeft een artikel gepubliceerd waarin hij voorspelt hoe deeltjes versnellen onder een groter aantal omstandigheden dan in eerdere modellen. Zijn model zou kunnen worden toegepast op zonnestormen die invloed hebben op technologie in de ruimte.

[ Link ]

Zoutvervuiling in zoet water is een groeiend wereldwijd probleem. Overmatig zout schaadt planten, tast de bodem aan en brengt de waterkwaliteit in gevaar. In stedelijke gebieden spoelt strooizout, dat in de winter wordt gebruikt voor het ijsvrij maken van wegen, vaak weg in stormwatersystemen, wat gezondheidsproblemen en uitdagingen voor de infrastructuur oplevert.

[ Link ]

Sigaretten roken is wijdverspreid en dodelijk, maar ons begrip van hoe sigarettenrook eigenlijk ernstige aandoeningen van de luchtwegen veroorzaakt is onvolledig, wat de ontwikkeling van effectieve behandelingen ernstig heeft belemmerd. Vandaag onthullen Australische onderzoekers hoe meerdere chemische stoffen in sigarettenrook en e-sigaretten de functie van een belangrijk type immuuncel in de longen veranderen.

[ Link ]

De zoektocht naar antwoorden op de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve aandoeningen blijft een van de meest urgente doelen in hersenonderzoek. Maciej J. Stawikowski, Ph.D., assistent-professor scheikunde en biochemie aan het Charles E. Schmidt College of Science van Florida Atlantic University, gelooft dat de sleutel kan liggen in het begrijpen hoe cholesterol en andere lipiden door cellen bewegen en hun communicatie beïnvloeden. “Het is algemeen bekend dat lipiden en Alzheimer met elkaar in verband staan,” zei Stawikowski, een lid van het FAU Stiles-Nicholson Brain Institute. “Een verstoord lipidenevenwicht kan leiden tot de vorming van amyloïde plaques – te grote eiwitklonten die de celfunctie verstoren, een kenmerk van Alzheimer.

[ Link ]

Een onderzoek onder leiding van de UAB heeft voor het eerst de hersenen van vrouwen tijdens de zwangerschap geanalyseerd met behulp van neurobeeldvormingstechnieken. De studie omvatte niet-zwangere moeders van wie de partner zwanger was, om biologische effecten te onderscheiden van effecten die veroorzaakt werden door de ervaring van het moeder zijn. Het onderzoek toont aan dat er sprake is van een vermindering en gedeeltelijk herstel van bijna 5% van de grijze stof in 94% van het totale grijze stofvolume van de hersenen, vooral in gebieden die verband houden met sociale cognitie.

[ Link ]

Menselijke voorouders zoals Australopithecus – die ongeveer 3,5 miljoen jaar geleden in zuidelijk Afrika leefden – aten zeer weinig tot geen vlees, volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Deze conclusie komt uit een analyse van stikstofisotopen in het gefossiliseerde tandglazuur van zeven individuen van de Australopithecus. Uit de gegevens bleek dat deze vroege homininen voornamelijk een plantaardig dieet gebruikten, met weinig tot geen aanwijzingen voor vleesconsumptie.

[ Link ]

Onlangs onthulde een onderzoeksteam onder leiding van Prof. CHEN Chunying van het National Center for Nanoscience and Technology (NCNST) van de Chinese Academy of Sciences (CAS) dat een op nanodeeltjes gebaseerd draadloos systeem voor diepe hersenstimulatie de ziekte van Parkinson kan omkeren. Verwant onderzoek werd gepubliceerd in Science Advances. De ziekte van Parkinson (PD) is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening, die voornamelijk wordt gekenmerkt door motorische stoornissen.

[ Link ]

Tekstboeken moeten worden herschreven. RNA, niet DNA, is de belangrijkste oorzaak van acute zonnebrand. Zonnebrand wordt van oudsher toegeschreven aan door UV-straling veroorzaakte DNA-schade. Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen en de Nanyang Technological University in Singapore blijkt echter dat RNA, een andere vitale cellulaire molecule, een belangrijke rol speelt bij het veroorzaken van acute zonnebrandreacties.

[ Link ]

In een onderzoek gepubliceerd in Nature Microbiology heeft een onderzoeksteam een darmbacterie geïdentificeerd die de suikerinname via de voeding kan verminderen, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor de behandeling van obesitas en stofwisselingsziekten.

[ Link ]

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00