Relatie tussen unieke hersenverbinding en de Body Mass Index

Een nieuwe studie van Northwestern Medicine heeft een structurele verbinding tussen twee hersengebieden ontdekt die betrokken lijken te zijn bij het reguleren van eetgedrag. De gebieden omvatten het reukvermogen en gedragstimulatie. De studie toont aan dat hoe zwakker de verbinding tussen deze hersengebieden is, hoe hoger de Body Mass Index (BMI) van een persoon.

De onderzoekers vonden een verbinding tussen de olfactory tubercle, een reukgebied dat deel uitmaakt van het beloningssysteem van de hersenen, en de periaqueductal gray (PAG), een gebied in de middenhersenen dat betrokken is bij gemotiveerd gedrag als reactie op negatieve gevoelens zoals pijn en mogelijk bij de onderdrukking van eetlust. Deze studie is gepubliceerd op 16 mei in het Journal of Neuroscience.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat voedsel aantrekkelijker ruikt als men hongerig is, maar minder aantrekkelijk wordt naarmate men vol raakt. Geuren spelen een belangrijke rol in het sturen van gemotiveerd gedrag zoals voedselinname, en de perceptie van geur wordt beïnvloed door hoe hongerig we zijn.

Corresponding auteur Guangyu Zhou legt uit dat als de hersencircuits die dit gedrag sturen verstoord raken, de signalen verward kunnen raken, wat leidt tot voedselbeloning zelfs als men vol zit, wat kan resulteren in een hogere BMI. Mensen met zwakke of verstoorde circuits tussen deze hersengebieden krijgen mogelijk geen stop-signalen en blijven eten, zelfs als ze niet hongerig zijn.

Dit onderzoek gebruikte MRI-hersendata van het Human Connectome Project, een groot NIH-project dat een netwerkkaart van de menselijke hersenen bouwt. Zhou vond correlaties met BMI in het circuit tussen de olfactory tubercle en de periaqueductal gray, en repliceren deze bevindingen in een kleinere MRI-hersendataset verzameld in hun lab bij Northwestern.

Senior auteur Christina Zelano benadrukt dat het begrijpen van deze basisprocessen in de hersenen essentieel is voor toekomstig werk dat kan leiden tot behandelingen voor overeten.

Bron: Northwestern Medicine

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00