Een nieuwe studie toont aan dat de moedermelk oligosachariden, of HMO, produceren korte- keten vetzuren die een gunstige microbiologische bevolking voedt bij de zuigelingdarm. Niet alleen dat, de bacteriële samenstelling past zich aan naarmate de baby ouder wordt en de behoeften veranderen.
Ook al is HMO een belangrijk onderdeel van de moedermelk, in hogere concentratie aanwezig dan eiwit, is veel van hun acties bij het kind niet goed begrepen. Bovendien, ze zijn vrijwel afwezig bij zuigelingenvoeding. De wetenschappers wilden weten wat bij formule-gevoede baby’s ontbraken. ” We verwijzen naar HMO als de vezels van de moedermelk, want we hebben niet de enzymen af te breken van deze stoffen. Ze gaan over in de dikke darm waar de bacteriën verteren.
“We zijn benieuwd naar de rol die zij spelen in de ontwikkeling van darmbacteriën van de zuigeling, omdat de bacteriën in de ingewanden van formule-gevoede baby’s anders is”, zegt Sharon Donovan, Melissa M. Noël Begiftigd hoogleraar Voeding en Gezondheid. Met deze studie is Donovan inzicht aan het verkrijgen in het mysterie. Voor het eerst hebben wetenschappers aangetoond dat een complex mengsel van HMO en een enkel HMO onderdeel patronen van korte-keten vetzuren produceren die veranderen als het kind ouder wordt.
Een gezonde microbioom heeft zowel korte-en lange effecten op de gezondheid van een zuigeling. Op de korte termijn beschermen gunstige bacteriën het kind tegen infecties door schadelijke bacteriën. Op de lange termijn versterken nuttige bacteriën het immuunsysteem, zodat het chronische gezondheidsproblemen kan afweren, zoal voedselallergie, en astma.”zei ze.
In de studie werd de moedermelk verkregen uit moeders van te vroeg geboren baby’s in Chicago’s Rush University Medical Center, en de HMO werden geïsoleerd en geanalaniseerd. De wetenschappers testten bacteriën uit 9-17 dagen oud zeuggefokte en formule-gevoede biggen. Omdat biggen zo snel groeien, weerspiegelen deze leeftijden ongeveer drie- en zes-maanden oude menselijke baby’s.
De dikke darmbacteriën werden toegevoegd aan de reageerbuizen met HMO en twee probiotica, veel gebruikt in zuigelingenvoeding. Deze mengsels werden toegestaan op fermenteren en steekproefgewijs gezien hoe de bacteriepopulatie in de tijd variëren en welke producten werden gemaakt door de bacteriën.
“Toen de HMO’s werden geïntroduceerd door de bacteriën gemaakte korte vetzuren, bij een aantal gevallen in hogere concentraties dan andere prebiotica die nu gebruikt wordt in zuigelingenvoeding. De korte keten vetzuren kunnen worden gebruikt als brandstof voor nuttige bacteriën en hebben ook invloed op de gastro-intestinale ontwikkeling en pH in de darm, waardoor het aantal ziekte-veroorzakende ziekteverwekkers vermindert”, zei ze.
Verder de verschillende HMO produceert verschillende patronen van korte keten vetzuren, en de samenstelling van de bacteriën in de darm verandert in de tijd. Het was duidelijk anders op 9 vs. 17 dagen, waardoor het waarschijnlijk is dat de functies van HMO wijzigen als het menselijke kind ouder wordt “, zei ze. Volgens Donovan, HMO is van cruciaal belang bij het begrijpen van hoe borstvoeding baby’s beschermt.