Een veel gebruikte cholesterol medicatie kan de nierfunctie beïnvloeden

Nieuw onderzoek door Lawson Research waarschuwt dat verder onderzoek nodig is.

Londen, Ontario – Oudere patiënten die een veel gebruikte cholesterolmedicatie gebruiken zouden voorzichtig moeten met betrekking tot de invloed op daarvan op de gezondheid van hun nieren.

In een nieuw onderzoek door Dr. Amit Garg, Wetenschapper aan het Lawson Health Research Institute en het Institute for Clinical Evaluative Sciences (ICES) en collega’s, ervoer één op de tien nieuwe oudere fibraatgebruikers een stijging van 50% van hun serumcreatininewaarde.

Fibraten zijn een groep medicijnen die algemeen ingezet worden bij de behandeling van een hoog cholesterolgehalte. Recent bewijs uit klinisch onderzoek en patiëntenverslagen suggereert dat fibraten de serumcreatininewaarde kunnen verhogen, een indicator voor de gezondheidstoestand van de nieren gemeten door bloedonderzoek, hetgeen een verlies aan nierfunctie aantoont. Na een aantal soortgelijke ervaringen in hun nierklinieken vonden Dr. Garg en zijn collega’s dat dit verder onderzoek verdiende.

In een groot, “echt praktijk” onderzoek onderzocht het team meer dan 20.000 oudere inwoners van Ontario met nieuwe recepten voor fibraten. Tijdens de eerste 90 dagen van de medicatie werden de nierwaarden van deze groep in de gaten gehouden en vergeleken met die van patiënten die ezetimibe, een ander cholesterolmiddel waarvan niet bekend is dat het effecten op de nierfunctie heeft, gebruikten.

Resultaten tonen aan dat nieuwe fibraatgebruikers een grotere kans hadden op een stijging van de serumcreatininewaarde; één op de tien gebruikers ervoer een stijging van 50% in de de eerste 90 dagen van de medicatie. Als gevolg was het ook waarschijnlijker dat deze gebruikers gedurende deze periode een nierspecialist zouden raadplegen of opgenomen zouden worden in het ziekenhuis.

Het precieze mechanisme waarmee fibraten de nierfunctie beïnvloeden blijft onduidelijk en vereist nader onderzoek. Dit onderzoek toont aan dat fibraten belangrijke acute effecten op de nierfunctie en / of de bepaling daarvan hebben, in hogere mate dan wordt beschreven in bestaande klinische onderzoeksgegevens.

“Uiteindelijk willen we medicijnen voorschrijven met het hoogstmogelijke profijt en de minste bijwerkingen,”zegt Dr. Garg. “Wanneer een arts overgaat tot het voorschrijven van een fibraat aan een nieuwe, met name oudere, patiënt, zou de aanvangsdosering, volgens de huidige gegevens, dienovereenkomstig moeten zijn, de nierfunctie goed in de gaten gehouden moeten houden en, als de nierfunctie faalt, de dosering verminderd of het gebruik van het medicijn gestaakt moeten worden.”

De volledige studie staat gepubliceerd in de “Annals of Internal Medicine” op http://www.annals.org/content/156/8/560.abstract

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00