Patiënten in een klinische studie die behandeld werden met Olmesartan, kregen symptomen van coeliakie.
Onderzoekers van de Mayo Clinic hebben een verband ontdekt tussen een algemeen voorgeschreven bloeddruk medicijn, Olmesartan, en ernstige gastro-intestinale klachten zoals misselijkheid, braken, diarree, gewichtsverlies en elektrolyt afwijkingen—algemene symptomen onder degenen die coeliakie hebben. De bevindingen zijn vandaag online gepubliceerd in het medische tijdschrift Mayo Clinic Proceedings.
Vanaf 11-2008 behandelden Mayo Clinic artsen 22 patiënten die symptomen hadden vergelijkbaar met coeliakie, met inbegrip van intestinale ontstekingen en afwijkingen. Patiënten kwamen uit 17 landen en enkele hadden de diagnose coeliakie. Zij hadden chronische diarree en gewichtsverlies; het gemiddelde gewichtsverlies was 39 pond, en één patiënt verloor 125 pond.
Veertien van de 22 werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege de ernst van hun symptomen. Wanneer deze patiënten echter een bloedonderzoek kregen, bleken de resultaten daarvan niet kenmerkend voor coeliakie. Ook reageerden zij niet op behandelingen zoals glutenvrije diëten.
Na onderzoek van hun medicijngebruik, haalde Mayo Clinic gastro-enteroloog Joseph Murray, M.D., enkele patiënten van de Olmesartan af. Hun symptomen verbeterden drastisch. Uiteindelijk zijn alle 22 patiënten van het medicijn afgehaald, en lieten zij alle een verbetering zien. Achttien van de 22 patiënten hadden intestinale biopsieën na het stoppen van de medicatie en vertoonden verbetering.
“We dachten in eerste instantie dat dit gevallen van coeliakie waren omdat hun biopsieën kenmerken vertoonden, zoals ontstekingen, zeer sterk lijkend op coeliakie”, zegt Dr. Murray, de hoofdauteur. “Het verschil in deze gevallen was dat ze niet de antilichamen in hun bloed hadden die typerend zijn voor coeliakie.”
Olmesartan–voorgeschreven voor de behandeling van hypertensie, of hoge bloeddruk–werkt door het blokkeren van stoffen die de bloedvaten vernauwen, waardoor het bloed soepeler stroomt en het hart efficiënter pompt, volgens de Amerikaanse nationale bibliotheek van geneeskunde.