Een nieuwe multi-universitaire studie toont aan dat verschillen in bacteriële kolonisatie in de darmen van kinderen die borstvoeding en formule-voeding krijgen tot verandering leiden in de expressie van genen die betrokken zijn bij het immuunsysteem van de baby.
“Deze studie geeft een eerste inzicht in de interacties tussen microben en het zich ontwikkelende kind en hoe deze interacties beïnvloed worden door voeding. Het demonstreert ook de kracht van nieuwe experimentele en analytische benaderingen die het mogelijk maken om de gelijktijdige analyse te zien van de reactie van de microbioom en de ‘gastheer’,” zei Mihai Pop van de University of Maryland, in een herziening van de studie voor het publicatie tijdschrift.
Er zijn sterke aanwijzingen dat de kolonisatie van het lichaam door microben een belangrijke invloed heeft op de ontwikkeling van het immuunsysteem van baby’s, voegde hij eraan toe.
In de studie, vergeleken de onderzoekers de genen die tot expressie komen in de cellen die voorkomen in de darmen van drie maanden oude, uitsluitend borstgevoede of formule-gevoede baby’s, en relateerde dit tot de microben in hun darmen. De menselijke darm is omgeven door epitheelcellen die voedingsstoffen reproduceren en een eerste lijnsverdediging bieden tegen voedsel antigenen en pathogenen. Ongeveer een zesde van de darm-epitheelcellen wordt elke dag via de ontlasting verwijderd, dat geeft een niet-invasief beeld van wat er gaande is in de darm.
Het baby’s gen-expressie-profiel werd vergeleken met de genen in de microben in de darm, of het bacteriële metagenoom. Deze analyse geeft een beeld van welke bacteriën het zijn en wat ze doen. De studie toonde aan dat baby’s die alleen borstvoeding kregen een meer diverse bacteriële kolonisatie hadden dan formule-gevoede baby’s. De wetenschappers vonden ook een verband tussen de expressie van de genen in de bacteriën en genen van het immuunsysteem van de baby.
“Terwijl we zagen dat de microbioom van borstgevoede baby’s aanzienlijk verrijkt is met ‘virulentie’ geassocieerde genen, inclusief resistentie tegen antibiotica en toxische verbindingen, vonden we ook een correlatie tussen bacteriële pathogeniteit en de expressie van ‘gastheer’ genen geassocieerd met de immuun- en defensie mechanismen,” zei Robert Chapkin van Texas A&M University.
Iddo Friedberg van de Miami University in Ohio zei dat de verschillen in kwaadaardige genen waarschijnlijk geen infectie geven. “De borstgevoede baby’s hadden een groter aanvulling van gram-negatieve bacteriën dan de formule-gevoede baby’s. Gram-negatieve bacteriën hebben genen die, ondanks dat ze als ‘virulent’ zijn benoemd, het immuunsysteem kunnen activeren maar in dit proces niet tot een infectie leiden. We gaan nu dieper op dit onderzoek in,” zei hij.
“De bevindingen tonen aan dat moedermelk voeding de gunstige microbe bevolking in de darmen en de samenwerking tussen bacteriën en het immuunsysteem van het kind bevordert en het helpt ons om exact te bepalen waarom borstvoeding het beste is,” zei U of I wetenschapper Sharon Donovan.
Vertaling: Lia Keizer