Nieuw onderzoek toont aan dat mannen de neiging hebben snel een oordeel te hebben, terwijl vrouwen meer genuanceerd zijn .Dr. Zachary Estes, Universiteit van WarwickAn experimenteerde bij onderzoekers van de Universiteit van Warwick en vond het eerste bewijs dat mannen de neiging hebben om zwart-wit uitspraken te doen, terwijl vrouwen meer geneigd zijn om meer grijstinten in keuzes en beslissingen mee te nemen.
Het onderzoeksrapport, getiteld Seks verschillen in semantische organisatie, staat op het punt van verschijnen in Archives of sexual behavior. De auteurs Vickie Pastrski, Karolina Zwierzynska en Zachary Estes komen allemaal uit de afdeling Psychologie aan de Universiteit van Warwick.
De onderzoekers vroegen 113 mensen of 50 objecten geheel of gedeeltelijk pasten, of helemaal niet in zekere categorieën. De 50 objecten waren zodanig geselecteerd dat ze de discussie zouden stimuleren of onenigheid zouden veroorzaken, binnen de categorie waarin ze paste.
Bijvoorbeeld:
Is een tomaat een vrucht?
Is verf een gereedschap?
De onderzoekers ontdekten dat mannen meer absolute keuzes maakten (bijvoorbeeld een tomaat is ofwel een vrucht of niet), terwijl vrouwen minder absolute uitspraken doen (bijvoorbeeld, kan een tomaat tot een soort van vrucht behoren) De onderzochte vrouwen hadden de neiging om veel genuanceerder in hun reacties te zijn en gaven in 23% van de gevallen aan de objecten toe te wijzen aan een “gedeelde” categorie. Hoewel het een populaire mening is dat er zo’n verschil tussen mannen en vrouwen bestaat, waren de onderzoekers zich er van bewust, dat dit de eerste keer is dat een verschil in geslacht een verschil in indeling experimenteel is aangetoond.
Psycholoog Dr. Zachary Estes van de Universiteit van Warwick zegt: “Natuurlijk, simpelweg omdat we een significant verschil tussen de geslachten vonden in hoe mannen en vrouwen categoriseren betekent niet dat de ene methode beter is dan de andere. Bijvoorbeeld, mannelijke artsen zullen waarschijnlijk sneller een conclusie trekken over een ziektebeeld dan vrouwen. Dit heeft grote voordelen in de behandeling van ziekten die in een vroeg stadium onderkend moeten worden, maar natuurlijk enorme nadelen indien de diagnose eigenlijk verkeerd is. In veel gevallen, is een meer open benadering in categoriseren of diagnosticeren effectiever”.
Vertaling: Pieter Tau